WERKBEURS: Ghana For You

ghana for you

Filmmaker en acteur Adams Mensah keert terug naar Ghana, het land waar hij geboren is en de helft van zijn leven spendeerde. ‘Ghana For You’ is deel van een groter project waarin Adams peilt naar de oorzaken die jonge Ghanezen ertoe aanzetten te emigreren. Vertrekkend vanuit zijn persoonlijke levensverhaal gaat hij op zoek naar mogelijke verklaringen.

Adams moest zelf van zijn vader naar Europa komen, hij had geen keuze. Op zijn veertiende ging hij bij zijn vader, die sinds jaren van Accra naar Brussel was verhuisd, wonen. Zijn leefwereld en denkbeelden veranderden drastisch. Nu leeft Adams ondertussen even veel jaren in België als hij in Ghana heeft gewoond en stelt hij zich de vraag: Waarom zijn Ghanezen zo geneigd om naar Europa te komen?

Op zoek naar mogelijke antwoorden neemt Adams Belgische en Ghanese vrienden en kennissen mee op een ontdekkingsreis door Ghana. Door van zijn eigen zoektocht een collectieve zoektocht te maken, probeert Adams de context te creëren waarin gesprekken tot complexe maatschappelijke discussies kunnen leiden.

Uit ervaring weet hij dat wanneer hij als individu deze gesprekken aangaat met mensen in Ghana, hij snel krijgt toegeworpen dat hij makkelijk praten heeft. Hij is namelijk geëmigreerd en zit in een zogezegd comfortabele positie om kritische vragen te stellen. Adams is zich bewust van zijn positie in de Ghanese samenleving en probeert deze te doorbreken door zichzelf te kaderen in een breder gezelschap.

Dossier: FPD/2017/1354

Een werkbeurs van 5.400 € toegekend op 4/7/2017.

De auteur

adamsmensah
(c) – Jokke De Roo

Adams Mensah is een Ghanees-Belgisch acteur en filmmaker. In 2007 speelde hij mee in het theaterstuk Genesis van kunstZ in een regie van Greet Vissers. Sindsdien heeft hij in verschillende theaterstukken gespeeld. Adams volgde een 2 jaar durende opleiding tot de Audiovisuele Kunsten aan het Sint-Lukas in Brussel. In 2011 was zijn langspeelfilmdebuut Genade over hoe ver een moeder gaat om haar kind te beschermen. In 2016 ontving hij “The Special Jury Award” tijdens het Zanzibar International Film Festival voor zijn documentaire Me a Belgian, my mother a Ghanaian. In 2018 leerde tv-kijkend Vlaanderen Adams kennen als vluchteling Ayo in deVTM-soap Familie. Voor zijn tweede documentaire Ghana For You ontving hij “The Yaa Asantewaa Award” onder de categorie “Film as a tool for national development” tijdens de Blackstar International Film Festival in Accra Ghana. In december 2018 wordt een reportage versie van zijn documentaire Ghana For You vertoond op Canvas.

Vertoning:

  • Zaterdag 8 december 2018: Vranckx – De Nomaden (VRT, Canvas)
  • De documentaire was eerder te zien op diverse festivals

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s