WERKBEURS: Land Invest Gate – de verdwenen miljoenen

Mellon_leVIF_illustration_Antwerp_final_M

Documenten die Apache en Le Vif konden inkijken, tonen hoe Erik Van der Paal – de protegee van N-VA-voorzitter Bart De Wever – en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling zes jaar lang miljoenen euro’s uit Land Invest zogen. De projectontwikkelaar kon al die tijd rekenen op opvallende politieke steun bij omstreden Antwerpse bouwprojecten.

Het leegzuigen gebeurde via een speciaal daartoe gecreëerde dochtervennootschap. Langs die weg werden miljoenen euro’s aan managementvergoedingen betaald via de vennootschappen van Van der Paal en Schaling. Maar er is veel meer dan dat. Onder meer een lening om Van der Paal en Schaling een pre-dividend uit te kunnen betalen van 1,2 miljoen euro.

Het feestje dat Land Invest regelrecht naar de afgrond leidde, werd al die jaren bekostigd met het pensioengeld van ambtenaren, afkomstig van het Luikse pensioenfonds met PS-signatuur Ogeo Fund. De sterke man daarachter was al die tijd Stéphane Moreau. Hij stond vorig jaar centraal in de Publifin-affaire waarbij politici rijkelijk werden vergoed via vaak onbestaande adviesraden van de intercommunale. Ogeo Fund is het pensioenfonds van Publifin.

Deel 2 :

Op vier jaar tijd ging het management van Land Invest Group voor 719.507,49 euro tafelen, vaak in peperdure restaurants. Minstens een kwart van de excessieve restaurantkosten werd besteed in sterrenrestaurant ’t Fornuis. Maar ook bevriende politici kregen via een culinaire omweg een financieel duwtje in de rug. Bijvoorbeeld het van corruptie verdachte Kamerlid Alain Mathot (PS).

DOSSIER: FPD/2018/1539 

Een werkbeurs van € 2.905 toegekend op 15/11/2018/

Auteur:

Afbeeldingsresultaat voor TOM COCHEZ
Tom Cochez
Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij er als redacteur.

 

Publicatie

Apache.be,  29/11/2018:

https://www.apache.be/2018/11/28/land-invest-gate-de-verdwenen-miljoenen/

https://www.levif.be/actualite/belgique/pensionnes-liegeois-des-millions-d-euros-provenant-de-land-invest-group-dilapides/article-normal-1060165.html

Apache.be, 6/12/2018:

https://www.apache.be/2018/12/06/land-invest-gate-fornuis-a-gogo-een-bedrijfskantine-met-een-ster/

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s