Werkbeurs: ‘De onfatsoenlijken’

526897_304_O_Onfatsoenlijken2

Ze zijn overal. Ze begrijpen het niet. Ze deugen niet. Ze zijn een gevaar, een pest, een schandvlek. In De onfatsoenlijken gaat Jan Antonissen op zoek naar de mensen die door de goegemeente met de nek worden aangekeken: de bange blanke mannen en vrouwen, het racistische stemvee van de populisten, de white trash uit onze voorsteden. Het zijn medeburgers voor wie de globalisering geen pretpark is, met leuke citytrips en goedbetaald kenniswerk. Die verliezers vindt Antonissen in de vele oude industriebekkens die Europa rijk is, van het Ruhrgebied tot Limburg, en van Noord-Frankrijk tot de Povlakte.

De onfatsoenlijken is een roadmovie waarin iedereen een stuk van zichzelf zal herkennen. Angst om het morgen slechter te hebben dan vandaag is niemand vreemd. De mensen die de pech hebben om uit de middenklasse te tuimelen, naar hen kijkt niemand meer om. Jan Antonissen noteert hun brutale levensverhalen en beschrijft hoe velen van hen blijven knokken om te overleven.

 

Dossier: FPD 2017/1424

Een werkbeurs van 8.200 euro toegekend op 21 december 2017.

Auteur

jan-antonissen_1
©  Koen Broos

Jan Antonissen (1964) werkt al dertig jaar lang als journalist, het grootste deel van de tijd voor Humo. Daarnaast maakte hij documentaires voor Canvas: Belga SportNaar het hart van de koning en Spul. In de vorige eeuw schreef hij een boek over het Nigeriaanse voetbalelftal, Giganten van Afrika, in de heilige overtuiging dat na hun olympische triomf een wereldtitel niet kon uitblijven. De Nigerianen gingen er op het eerstvolgende wereldkampioenschap kansloos uit.

 

 

Publicatie

  • “De onfatsoenlijken” verschijnt vanaf 21/09/2018 bij uitgeverij Polis.
  • Jan Antonissen was te gast op zaterdag 27 oktober 2018 in het programma Interne keuken op Radio 1. Herbeluister het gesprek hier: https://radio1.be/de-onfatsoenlijken  

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s