De stierenvechter met spijt? Die bestaat helemaal niet

_DSF1338 copyFake news gaat verder dan actuele nieuwsfeiten die worden verdraaid. Het gaat over inspirerende verhalen en foto’s die een leven op zichzelf gaan leiden. De berouwvolle stierenvechter is er zo een. Op de foto zie je een stier haast smeken om zijn leven, terwijl de stierenvechter aan de kant zit, helemaal beduusd.

In het onderschrift lees je hoe, uitgerekend op dit moment, de stierenvechter Álvaro Múnera spijt krijgt van zijn wandaden en ter plekke stopt met stierenvechten om dierenrechtenactivist te worden. Maar dat klopt dus níét. De man op de foto is in feite de Spanjaard Javier Sanchez Vara en hij is nog altijd – en zeer graag – stierenvechter. 

Dat stelden Ann-Marie Cordia en Arkasha Keyers vast in Madrid, in deel 1 van hun onderzoeksverhaal. Volgens hem zijn stierenvechters helden. In het tweede deel spraken ze met de Colombiaan Álvaro Múnera, die ooit wel stierenvechter was, maar alleen maar stopte toen hij verlamd was geraakt tijdens een stierengevecht. “Ik heb veel stieren zien huilen”, vertelt hij. “Maar ik heb pas spijt gekregen nadat ze mij hebben pijn gedaan.” Niemand vroeg hen ooit naar de waarheid over de foto. Het lijkt wel alsof niemand erin geïnteresseerd is. De onderliggende vraag van dit verhaal is: hoeveel doet de waarheid er nog toe, als je mooie plaatjes kan delen die inspireren?

Dossier: FPD/2017/1426

Een werkbeurs van 1.380 euro, toegekend op 21 december 2017

 

Auteurs

AM-3Ann-Marie Cordia is freelance journalist en eindredacteur. Als pessimist vreest ze altijd het ergste, en daarom vecht ze als idealist nog harder voor een betere wereld. Haar inlevingsvermogen kwam goed van pas tijdens het interview met de Spaanse stierenvechter zonder spijt.

 

Xpenditure extras_highres_1013 copyArkasha Keysers is schrijvend journaliste en waagt zich af en toe ook aan fotografie. Ze ging mee met collega journaliste Ann-Marie om vanuit het Spaans te tolken en om haar Fujifilm TX-1 uit te laten.

 

Publicaties

ONLINE

De stierenvechter met spijt? Die bestaat ­helemaal niet – Charlie, 23 april 2018

Álvaro Múnera: van ex-stierenvechter tot dierenrechtenactivist – Charlie, 23 april 2018

 

MAGAZINE

Stierenvechter (deel 1) – Charlie Magazine

Stierenvechter (deel 2) – Charlie Magazine

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s