WERKBEURS – De ouderenzorg als nieuwe lucratieve speeltuin voor arbeidsmarktfraudeurs

Themabeeld 1Kwetsbare Bulgaarse vrouwen komen naar België en Nederland om er in te wonen bij bejaarde ouderen die liever thuis blijven dan naar een rusthuis te moeten. Ze zullen deze bejaarden verzorgen tijdens hun laatste levensjaren of -maanden. Dit onderzoek is een case-study naar de praktijken van Seniorcare24, een belangrijke aanbieder van deze diensten in de lage landen, en naar het lot van de verzorgsters die via dit bedrijf vanuit Bulgarije gedetacheerd worden.

Uit het onderzoek blijkt dat deze vrouwen ernstig uitgebuit worden. De lonen die ze ontvangen, liggen ver beneden het Belgische minimumloon, als ze al worden uitbetaald. Bovendien komt het vaak voor dat de vrouwen lange dagen maken en veel te weinig rusttijd hebben. Ook zijn er gevallen van regelrechte intimidatie door de ondernemers achter het bedrijf.

Het onderzoek legt ook bloot hoe de eigenaars erin slagen, door hun onderneming over de landsgrenzen heen op te splitsen in meerdere rechtspersonen, om zich grotendeels te onttrekken aan toezicht en juridische aansprakelijkheid te ontlopen.

Tot slot, stellen we vast dat hoewel dit type zorg bijzonder in trek is bij ouderen, en er potentieel is voor een win-winsituatie voor zowel klanten als verzorgsters, een geschikt wettelijk kader met afdoende garanties voor de bescherming van de rechten van de verzorgenden zelf, ontbreekt.

Dossier: FPD/2017/1365/1

Een werkbeurs van 4.040 euro, toegekend op 7 april 2017

Auteurs

BrugneraRuben Brugnera is een onafhankelijke onderzoeksjournalist uit Brussel. In zijn werk probeert hij verhalen met een hoge maatschappelijke relevantie aan het licht te brengen die onder de radar van de gewone verslaggeving blijven en deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij heeft een fascinatie voor politiek-economische vraagstukken (lobbying, regulering van nieuwe technologieën, gezondheid), het milieu en structureel onrecht en uitsluiting. Ruben heeft een voorkeur voor grensoverschrijdende onderzoeksthema’s die ook een regionale of nationale inslag hebben. Hij studeerde politieke wetenschappen en economie aan KU Leuven en volgde de opleiding Internationale Researchjournalistiek.

MerriganMichaël Merrigan studeerde internationaal recht en mensenrechten, waarna hij zich verder toelegde op internationale onderzoeksjournalistiek (Journalismfund/Fonds Pascal Decroos). Hij is gedreven door een fascinatie voor de complexe relatie tussen individu en gemeenschap in al haar conflictueuze facetten. Als onafhankelijk journalist interesseert hij zich vooral voor diepgravende onderzoeksverhalen die structurele ongelijkheden blootleggen, vooral deze met een internationale component.

PostJasmijn Post is een Nederlandse journalist in Brussel. Ze werkt voor het nieuwsplatform BRUZZ, waar ze, onder andere, Molenbeek verslaat. Haar recente artikelen gingen over uitgebuitte Uber-chauffeurs, gesmokkelde Nigeriaanse sekswerkers en vrijwilligers die migranten helpen in het Noordstation. Met een achtergrond in onderzoeksjournalistiek en antropologie, gelooft ze erin een stem geven aan mensen die niet vaak gehoord worden. Hoewel ze houdt van nieuwsberichten en interviews schrijven, videoreportages maken en haar column over kunst, gaat haar hart uit naar lange, goed geschreven onderzoeksreportages.

VaglenovStanimir Ivanov Kumurdjiev (beter bekend als Stanimir Vaglenov) is de online projectmanager bij Media Group Bulgaria en beheert meer dan 50 online mediakanalen, waaronder websites en sociale media. Ivanov Kumurdjiev’s onderzoeken gaan onder meer over het netwerk van Osama Bin Laden in de Balkan, witwaspraktijken, georganiseerde misdaad, de diefstal van Europese fondsen, babyhandel en wapenhandelaar Viktor Bout. Hij maakte ook deel uit van verschillende ICIJ-projecten, waaronder Offshore Leaks en Big Tobacco Smuggling. In 2007 richtte hij het Bulgarian Investigative Journalism Centre op in Sofia. Hij won talloze prijzen voor journalistiek, waaronder de Daniel Pearl Award en een Global Shining Light Award als onderdeel van het georganiseerde misdaad- en corruptierapportageproject. Ivanov Kumurdjiev publiceerde een boek, Свалят правителството! (Werp de regering omver!) – een verzameling van zijn werk – en doceert onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Sofia “St Kliment Ohridski”.

HofkensAnoek Hofkens (Utrecht, 1989) is redacteur (online en tv) bij de dagelijkse talkshow Jinek, waar zij in 2017 terecht kwam na eerder gewerkt te hebben voor het feministische maandblad Opzij, NRC Next en OneWorld. Ze reisde meerdere malen voor reportages naar het buitenland (waaronder de VS (2017), Suriname (2010, 2012, 2014) en Oeganda (2013)) en bericht het liefst over mondiale ontwikkelingen vanuit het perspectief van het individu. Ze studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht en Journalistiek bij de Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Publicaties

TV

Secondaire publicaties

Impact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s