WERKBEURS – I am golden Karen

A2

“Victims of the past are not hindrances, but essential parts of Burma’s future”

Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht, het hoogste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor de Karen, een ethnische minderheid uit Zuid-Oost Birma, brengt de recente Rohingya-crisis pijnlijke herinneringen boven aan wat zij 15 jaar geleden ervoeren. Het geweld en de systematische onderdrukking door het Birmese leger zorgde ervoor dat ca. 400.000 Karen hun land ontvluchtten en een leven begonnen als vluchteling in buurland Thailand.

I AM GOLDEN KAREN vertelt het verhaal van Thawaa, een jonge Karen-hiphopmuzikant en zijn familie. ZIjn verhaal staat symbool voor een hele generatie die is opgegroeid als tweederangsburger in Thailand, maar nog steeds een sterk verlangen koestert om terug te keren naar hun vaderland.

Dossier: FPD/2015/1218/1

Een werkbeurs van 8000 euro, toegekend op 11 May 2015

Auteurs

Maui-Preben-web
Preben Verledens (R) en Maui Druez (L)

Maui Druez studeerde af in documentaire aan het Royal Institute of Theatre, Cinema and Sound (RITCS) te Brussel. Momenteel werkt ze aan een masterproef in Social & Cultural Anthropology. Vragen over identiteit en verbondenheid staan centraal in haar werk. Samen met Preben Verledens onderzoekt ze in ‘I am Golden Karen’ hoe vragen rond identiteit, herinnering en territorium zich manifesteren bij de jonge migranten en hoe de personages de wens om terug te keren naar het geboorteland rijmen met een wil om zich te settelen in gastland Thailand.

Preben Verledens is documentairemaker en monteur. Samen met Maui Druez onderzoekt hij in ‘I am Golden Karen’ hoe vragen rond identiteit, herinnering en territorium zich manifesteren bij de jonge migranten en hoe de personages de wens om terug te keren naar het geboorteland rijmen met een wil om zich te settelen in gastland Thailand.

Publicaties

Première op MOOOV Festival in Turnhout, 19 april 2018

Trailer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s