De Loep 2017 uitgereikt

deLoep2017_VerenigingvanOnderzoeksjournalisten
De winnaars van De Loep 2017 – © Vereniging van Onderzoeksjournalisten

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten heeft tijdens de eerste Avond van de Onderzoeksjournalistiek twaalf winnaars van De Loep 2017 bekendgemaakt. De Loep is de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Het grootste team dat een prijs in de wacht sleepte, was dat van de Paradise Papers, waaraan in Vlaanderen Lars Bové en Kristof Clerix meewerkten en in Nederland Gaby de Groot, Jan Kleinnijenhuis, Han Koch, Karlijn Kuijpers en Martijn Roessingh. Hun publicaties verschenen in Het Financieele Dagblad, Knack, De Tijd en Trouw. Het team van zeven journalisten won de prijs in de categorie Opsporende Onderzoeksjournalistiek.

Lars Bové sleepte nog een tweede Loep in de wacht. Samen met zijn collega’s Stijn Debrouwere en Tobe Steel van De Tijd won hij in de categorie Signalerende Onderzoekjournalistiek, met de productie Airbnb Unlocked.

In de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek ging de prijs naar Bas Haan, voor zijn boek ‘De rekening voor Rutte’.

De VVOJ Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Jesse Frederik van De Correspondent, voor ‘Het absurde Nederlandse boetebeleid: 18.733 celstraffen voor onverzekerde auto’s (die in de garage staan)’.

De winnaars in de drie Loepcategorieën ontvingen ieder een handgeblazen Loep van de Tsjechische glasblazer Marek Bartko. Verder werd per categorie een prijzengeld van 1.500 euro toegekend. De winnaar van de VVOJ Aanmoedigingsprijs ontvangt 750 euro. Meer bij de VVOJ.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s